Ingrid KlírováNovinky z oboru Krásy a Zdravý

Stravování podle čínské medicíny

Publikováno 26.08.2015 v 15:11 v kategorii Čínská medicína = zdraví, přečteno: 43x

Tradiční čínská medicína je označení pro metodu prevence, vyšetření i léčby, která vychází z tradičního čínského léčitelství.

Stravujeme se tedy podle svých momentálních a individuálních potřeb.

Musíme brát v úvahu že strava by měla odpovídat danému ročnímu období. V zimě spíše potraviny které prohřejí organismus v létě můžeme zvolit potraviny chladnějšího původu. Ve vlhkém prostředí zase potraviny které vysušují a naopak. 

Čínská medicína rozeznává 5 základních chutí : hořká, sladká, kyselá, slaná, ostrá. Každá tato chuť prospívá organismu jinak.


Strava a stravování podle tradiční čínské medicíny přistupuje k životu a životnímu stylu z pohledu funkce vitální energie Qi (čchi) a energetickými vztahy. Vychází ze základního principu neustálé cyklické změny Wu Xing (wu-sing), který symbolicky vyjadřuje čínský pentagram (5 elementů - dřevo, oheň, země, kov a voda).

Důsledně využívá filosofii harmonie v jednotě protikladů Yin a Yang, učení o vnitřních párových orgánech Zang a Fu.

Vhodným stravováním lze podpořit a dlouhodobě upevnit své zdraví, ovlivňovat tělesné i duševní aktivity, zlepšit obranyschopnost organismu a posílit životodárnou energii čchi.


Čínské metody se již používají v různých podobách už více jak 5 tisíc let. 

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?