Stravování podle čínské medicíny
Publikováno 26.08.2015 v 15:11 v kategorii Čínská medicína = zdraví, přečteno: 43x
Stravujeme se tedy podle svých momentálních a individuálních potřeb.
Musíme brát v úvahu že strava by měla odpovídat danému ročnímu období. V zimě spíše potraviny které prohřejí organismus v létě můžeme zvolit potraviny chladnějšího původu. Ve vlhkém prostředí zase potraviny které vysušují a naopak.
Čínská medicína rozeznává 5 základních chutí : hořká, sladká, kyselá, slaná, ostrá. Každá tato chuť prospívá organismu jinak.
Strava a stravování podle tradiční čínské medicíny přistupuje k životu a životnímu stylu z pohledu funkce vitální energie Qi (čchi) a energetickými vztahy. Vychází ze základního principu neustálé cyklické změny Wu Xing (wu-sing), který symbolicky vyjadřuje čínský pentagram (5 elementů - dřevo, oheň, země, kov a voda).
Důsledně využívá filosofii harmonie v jednotě protikladů Yin a Yang, učení o vnitřních párových orgánech Zang a Fu.
Vhodným stravováním lze podpořit a dlouhodobě upevnit své zdraví, ovlivňovat tělesné i duševní aktivity, zlepšit obranyschopnost organismu a posílit životodárnou energii čchi.
Čínské metody se již používají v různých podobách už více jak 5 tisíc let.
Komentáře
Celkem 0 komentářů